Как изкуството може да въздейства и да пресъздаде сцени от домашното насилие? Ще видим ли себе си или наши близки и приятели в образите, представени от Студио за документален театър Vox Populi в постановката “Краят на кръга“?

14/11/22 15:39
Постановката „Краят на кръга“ е един изключителен театрален проект на Студио за документален театър VOX POPULI и нейната премиера се състоя на 12 октомври 2022 г. в София (в \\\"Контейнер\\\" на Студио за документален театър VOX POPULI до Паметника на съветската армия). Заглавието е задание към зрителя – има ли край кръгът от насилие? Постановката представи три истории, свързани с домашното насилие: на психотерапевта, на жертвата и на извършителя. Постановката е основана изцяло на истински истории, на реални хора, преживели насилие, които бяха пресъздадени от актрисите Албена Чобанова, Василия Дребова и Мила Банчева. Историите бяха събрани със съдействието на Алианса за защита от насилие основано на пола и са пресъздадени като документален театър: всичко, което зрителят вижда и чува е една реалност, изпълнена с болка.

Входът бе свободен и това даде възможност на гостите, предварително поканени и случайно присъединили се хора, да оценят въздействието, което ни пренесе в света на насилието.

Въздействащата фото изложба „Вещи безценност“ на вещи на жени, убити при домашно насилие, бе представена през октомври и ноември 2021 г. на две места в столицата. Нейн автор и фотограф е Анна Стоева, а материали за изложбата бяха предоставени и от полицията.

Полезна информация в подкрепа на всеки, попаднал в ситуация на домашно насилие или насилие, основано на пола можете да откриете в сайта Spasena.org.

Изброените събития, както и уеб сайтът Spasena.org са компонененти от проекта „Стоп на полово базираното насилие срещу жени и деца в България“ – GBV-OUT, съфинансиран от програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз. Този успешен проект бе съвмества инициатива на Български хелзински комитет и Алианс за защита от насилие, основано на пола.

Към новини