Създават Областен съвет за превенция на домашно насилие в Хасковско

Областен съвет за превенция на домашно насилие в област Хасково ще бъде създаден, като част от процеса на превенция, съобщават от областната администрация. Вчера тя се включи в Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково, чиято основна цел е подобряване на сътрудничеството между институциите и организациите на местно ниво, които имат отношение към осигуряването на подкрепа за жертвите на домашно насилие.
26/11/21 13:06

Трябва да бъдем съпричастни към жените, жертви на домашно насилие, но първо трябва да признаем, че проблемът съществува и даже става все по-стряскащ. Безразличието ни прави съучастници. Институциите трябва да бъдат по-ангажирани, защото от последната статистика се вижда, че стават все повече жертвите на насилие. Това е огромен проблем за обществото ни и затова подкрепяме идеята за създаване на Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково. Смятам, че в сътрудничество с професионалисти от държавните институции, общините, секторите на здравните и социалните услуги и неправителствените организации, ще обединим усилия и ще работим за ефективна подкрепа на пострадалите, коментира заместник-областният управител Виолета Желева.

Вчера тя проведе среща с управителя на фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ Петя Петкова. От организацията са подписали 22 споразумения за сътрудничество с общини, съдилища, училища, неправителствени организации и други. Фондацията стопанисва Кризисния център за жени, пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград от създаването му до момента. 12 жени и 14 деца са получили помощ и подкрепа там.

Вчера стартира световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, като мотото през 2021 г. е „Да спрем фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол – 365 дни превенция, действие и отговорност!“. Кампанията ще приключи на 10 декември – Международен ден на правата на човека.

Източник: www.xnews.bg

Към новини